achtergrond

oiκoδomε

voor bouwbiologische en bouwkundige adviezen
Vliegenzwam


Schimmels, bacteriën en allergenen


De microbiologische invloeden zoals schimmels, bacteriën en allergenen zijn altijd in onze omgeving aanwezig. Zo lang ons lichaam het belastingsniveau daarvan aankan, zullen we er geen last van hebben.
Het gaat echter mis als er een langdurige zwaardere belasting is ontstaan, want schimmels en bacteriën produceren giftige stoffen, waardoor ons afweersysteem verzwakt en de schimmel/bacterie terrein wint.
In onze gebouwen proberen we het binnenklimaat zo in te richten dat er geen voedingsbodem ontstaat waarop schimmels en bacteriën kunnen groeien.

Schimmelvorming, op bijvoorbeeld koude plekken achter een kast of voorzetwand, kan leiden tot een zeer ongezonde omgeving.
In een dergelijke situatie komen chronische klachten aan de luchtwegen vaak voor.
Pas na het weghalen van de belasting is herstel mogelijk.


Bij allergenen reageert het afweermechanisme van het lichaam heftig. Dat betekent uit de buurt van de veroorzaker blijven of de veroorzaker weghalen.
Bij huisstofmijtallergie bijvoorbeeld zorgen voor gladde vloeren (huisstofmijt onvriendelijk) en gemakkelijk schoon te maken oppervlakken.
Niet alle allergenen zijn eenvoudig te traceren. Vaak zijn ze verwerkt in meubels, schoonmaakmiddelen, verven, isolatiematerialen, kunststoffen, tapijten, etc. en zijn ze voor ons "verborgen".
Aan de bouwbiologische meettechnicus de taak uit te zoeken waar de stof, die u irriteert in zit, in is verwerkt en, of er iets aan te doen is.
© Copyright Oikodome; laatst bijgewerkt feb 2016